klik !

Sunday, 13 May 2012

Ande ke loghat Pahang?

Ada seorang teman juga dari Pahang tanye pade koi tadi. "Ko kat Pahang kalau kat kampung , cakap loghat macam yang ko tulis dalam blog ko ke?" Koi jawak aah la.. Takkan koi cakak london pulok. Dia kabo die te harak jek dok di Pahang, keknye tok pernoh dengor pon gaya macam hok yang koi tulis dalam sesetengoh entry . Dia dok beloh2 menghala ke Terengganu memang ah tok pernoh dengor gamoknye. Loghat Pahang yang sebenor di bahagian daeroh macam Temerloh, Jantot, Lepih, Maran, n kawasan berdekatan. Koi pernoh juge ke Pekan beloh2 kampung ande juge cakak Pahang hok pekat.

Loghat Pahang ni mungkin tok sefemes loghat negeri lain. Tapi, uniknya loghat Pahang kerana banyak versi dalam loghatnya. Ganti name aku/saya sahaja dah ada beberapa jenis macam Koi, Keh, Kawan, Kaweh, dengan Kome. Lain tempat lain care cakak. Biasanya jumpe di kampong-kampong, di bandor boleh lagi dengor keknye kurang sikit la kan.

Mungkin banyok faktor orang tak mboh cakak pahang ni. Antara faktor yang koi rase, sebab Pahang ni banyok tanah rancangan felda . Banyak orang luar yang menetap n bermaustautin di Pahang sendiri. Di felda-felda peneroka dari seluruh negeri datang bukok tanoh zaman dulu. Kala aokme dengor orang felda kat Pahang ande yang cakak utare ke, Kelantan ke, cakak perok ke jangan pelik la yak.

Orang Pahang sendiri yang ande pon tok cakak Pahang. Jadi janganlah pelik kala dengor andenye loghat Pahang ni. Tak kenal maka tak cinta.........

Kala nok hok lagi piau loghat pahangnye, aokme leh like page ni


2 comments:

Cik Sha said...

haha..mcm2 ye loghat phg ni..aku ni nme je org phg..tp xphm mne gak loght phg yg mcm2 2...kih3

Cik Sha said...
This comment has been removed by the author.

Followers