klik !

Tuesday, 19 April 2011

Nak Cerita Pasal Gobek..


Hari ni tiba-tiba teringat ke wan sebeloh rumoh koi kat kampung te. Dia ske ye amat maken sireh. Keknye, faham-fahamle orang tue an,doh tak dek gigi la ceritenye nok mengunyoh daun sirih te. Koi yakin mesti ande antare korang hok yang tak tau gobek tu mende ape. Ye dak? Aha..ini hok yang koi nok cerite ni.. Gobek ni digunakan nok melumatkan daun sirih te. Lepas doh campur daun sirih, gambir,pinang,kapor, ha mende lagi, hayun le aokme melumatkan daun te. Kalo wan sebeloh umah koi ni dia campur ngan tembakau sekali, kalo koi dok la nok campurkan sekali ngan tembakau..haha..dulu koi belajo ngaji ngan dia ( Wan we). setiap kali pas ngaji je mesti koi ngepau dia nok makan sirih. Die berlambok sirih di rumoh, koi ngepau ar mende lagi nok tunggu. haha..Gobek ni dibuat dari logam bentuk silinder dan berlubang ditengah dari hujung hingga kepangkalnya. Ande ibu gobek ngan anok gobek. Kadang-kadang te, ada sesetengoh gobek memang diukir ngan corok-corok hok yang cantik/ sedap mata memandang. ha..Tapi, lepas wan we pindoh ngikut anoknye ke bandor, koi dah jarang makan sirih. Sebab mok ngan ayoh koi tok makan sirih. Mok ayoh koi makan petai, jering, ngan kerdas kuat la..sirih tok emboh masok..haha...tak pe la, nanti koi nok mulekan balik lah tabiat koi hok yang suke makan sirih mase kecik-kecik dulu.. peace :-)


5 comments:

Miecyber said...

Habis punoh gobek Arwah Wan kome dulu sebab jadi bahan mainan cucu cucu dia jer dulu...


China miliki 960,000 jutawan

op anaz said...

nakei ngat budok2 pun..haha

akuanakpahang said...

Koi kenan juga makan sireh, le nie harus juga menggunakan gobek kalau ande :) sebab gigi byk yang tak de doh :(

op anaz said...

Biase la..dah makin berumor..koi pun tak tau lagi gone..ntoh esok luse hlang gigi..

nurAMALLINA said...

ntoh, jangan dok bangge ngan gigi aok tu. esok mesti hilang sbab kena tmbok dgan koi.

Followers